تاریخچه پوشش در ایران، قسمت چهارم،پارس ها
در این مجموعه مطالب تاریخچه پوشش در ایران قصد داریم به نوع پوشش در دوره های مختلف تاریخ در کشور عزیزمان ایران بپردازیم.
دوره پارسى ها (هخامنشیان)
پارسى ها به وسیله کوروش، دولت ماد را ازمیان برداشته و سلسله هخامنشى راتأسیس کردند. آنها ازنظر لباس همانند مادها بودند. درمورد پوشاک خاص زنان این دوره آمده است: «از روى برخى نقوش مانده از آن زمان، به زنان بومى برمى خوریم که پوششى جالب دارند. پیراهن آنان پوششى ساده و بلند یا داراى راسته چین و آستین کوتاه است.
به زنان دیگرآ ن دوره نیز برمى خوریم که از پهلو به اسب سوارند. اینان چادرى مستطیل شکل، برروى همه لباس خود افکنده و در زیر آن، یک پیراهن با دامن بلند و در زیر آن نیز، پیراهن بلند دیگرى تا به مچ پا نمایان است. »
تصویر به جا مانده بر روی تخته سنگهای دوره هخامنشی نشان میدهد که شباهتی بین لباس زنان و مردان پارسی وجود داشته است. زنان پارسی به جز لباس شبیه آنچه ملکه میپوشیده، لباس دیگری نیز داشته اند، پیراهن آنان پوششی ساده، بلند یا دارای راسته چین و آستین کوتاه بوده که دامن از زانو به پایین شرابه هایی از مچ پا آویزان داشته، علاوه بر اینها زنان پارسی از چادر نیز استفاده میکردند، وآن را بر روی تن خود میانداختند به طوری که تمام لباسهای زیر رامی پوشانید. نقوشی که روی فرش پازیریک که درسیبری پیداشده وآن را مربوط به ایران در دوران هخامنشی میدانند، این مطلب راتصدیق میکند زیرا زنانی که بر روی این فرش نقش کرده اند پوششی سر اندر پا چیزی شبیه چادر روی همه پوشاک خودداشته اند.